19. yüzyılda Louis Pasteur adında bir Fransız bilim adamı tarafından icat edilen pastörizasyon kavramı süt gibi pek çok gıda maddesinde kullanılan bir tekniktir**.** Süt pastörizasyonu ise sütün yüksek sıcaklıklara kadar ısıtma ve daha sonra paketlemeden önce hızlı soğutma aşamasını ifade etmektedir. Bu şekilde önce ısıtılan ve daha sonra da soğuyacak olan sütün uzun süre tazeliğini koruduğu keşfedilmiştir. Günümüzde bu süreç yiyecek ve içecek sektöründe yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Kuzey İrlanda’da sütten en yaygın olarak kullanılan ısıl işlem biçimi olan bu teknik sütte yer alan bakterileri öldürerek sütün raf ömrünü uzatmaktadır. Süt en az 15 saniye 71.1 C dereceye kadar ısılır ve daha sonra 3 C derecenin altına kadar soğutulur. Sütün bu ısı farklarına maruz kalmasına yardımcı olan ekipman ise ısı değiştirici adını almaktadır. Süt bu ısıya düşürüldükten sonra tüketicilere sunulmak üzere şişelenir ve paketlenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder