Homojenizasyon Nasıl Yapılır?
Homojen çözeltinin her yerinde aynı özelliklerin gösterilmesi olarak ifade edilmektedir. Bileşen maddeler bu durumda özelliklerini kaybetmektedir**.** Homojenizatör adı verilen makineler vasıtası ile yapılan bu işlem özellikle süt tesislerinde kullanılmaktadır. Yüksek basınç uygulamasına homojenizasyon örnek gösterilebilmektedir. Süt ve süt ürünlerinde yaygın bir şekilde kullanılan bu teknik sütün içinde bulunan yağ moleküllerinin yüksek basınçlara maruz kalarak parçalanmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Yağın sütten ayrışması ve uzaklaştırılması da bu sayede engellenmiş olacaktır. Etki alanını artırmak için bu işlem sıralı ya da tekrarlı bir şekilde yapılabilir. Bu uygulamaya basınç, sıcaklık ve homojenizatör kafası dizaynı doğrudan etki etmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder