17 Haziran 2020 Çarşamba

Vejetaryen Beslenme Nedir?

Vejetaryen Beslenme Nedir?

Sağlıklı beslenme yöntemlerini araştıranların da çok iyi bildiği üzere vejetaryen beslenme sadece dünyada değil ülkemizde de oldukça popüler bir beslenme uygulamasıdır. Vejetaryen beslenmenin hem sağlık hem de ruhsal olarak pek çok artısı olduğu bilinmektedir. Öncelikle vejetaryen beslenmenin tanımını yapmak yerinde olacaktır.

Post image
Vejetaryen beslenme balık, tavuk, kırmızı et gibi hayvansal gıdalar ı tüketmeden uygulanan beslenme çeşididir. Vejetaryen beslenmeyi uygulayan kişiler ise yeme tarzları açısından kendi içerisinde de gruplara ayrılmaktadırlar. Bunlardan bir tanesi vegan beslenme dediğimiz uygulamadır. Vegan beslenme bu gruptaki en katı beslenme uygulamasıdır.

Sporcu Beslenmesi Nedir?

Sporcu Beslenmesi Nedir?

Özellikle spor yaparak mevcut kilosunu koruyan ya da zayıflamak isteyen kişiler tükettikleri gıdalara da son derece dikkat etmelidirler. Bunun için ise günümüzde sporcu beslenmesi konusu sıklıkla araştırılmaktadır. Spor yapanların uygulaması gereken bir nevi diyet olan sporcu beslenmesi, doğru bir şekilde yapıldığında gayet iyi sonuçlar vermektedir. Spor yaparken hiç unutulmaması gereken şey karbonhidrat ve proteinlerin doğru ve kıvamında alınmasıdır.

Post image

Sindirim Sistemi Sağlığı Nasıl Korunur

Sindirim Sistemi Sağlığı Nasıl Korunur

Sindirim dediğimiz olay kişinin dışarıdan aldığı besinlerin hücrelerin kullanabileceği kadar küçük monomerlere ayrılmasıdır. Sindirim iki şekilde gerçekleşir. Birincisi mekanik sindirim ikincisi ise kimyasal sindirimdir. Mekanik sindirimde kişinin aldığı besinler enzim kullanılmadan sadece fiziksel yöntemle monomerlere ayrılmaktadır. Bu durum genellikle ağızda gerçekleşir. Buna örnek olarak emme ya da çiğnemeyi verebiliriz. Kimyasal dediğimiz sindirim ise alınan besinlerin enzim ve su kullanılarak hidrolize edilmesi ve akabinde monomerlere ayrılması durumudur.

Post image
Sindirim sistemi sağlığının korunması ise insan açısından son derece önemlidir. Sindirim sistemi sağlığını korumak adına birtakım önlemler alınabilmektedir. Örneğin düzenli egzersiz yapmak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu da kilo alımının önüne geçme açısından etkilidir.

Sağlıklı Kilo Verme

Sağlıklı Kilo Verme

Özellikle son yıllarda iyice artan obezite sorunu ile insanlar nasıl sağlıklı kilo verebileceklerine dair araştırmalara yönelmiş durumdalar. Çünkü aşırı kilo durumu kişiyi günlük yaşamda rahatsız ettiği gibi kalp krizi gibi ciddi sorunlara da kapı açmaktadır. Sağlıklı kilo verme adına uygulanacak yöntemler aslında düşünüldüğü kadar zahmetli değildir. Sadece biraz dikkat gerektirmektedir.

Post image
Örneğin sağlıklı kilo vermenin birinci kuralı kişinin kararında yemek yemesidir. Her kişinin vücudunun alması gereken besin miktarı farklı olabilir. Bunun için kişi gerekirse bir diyetisyenden yardım alabilir. Sabahları sağlıklı bir kahvaltı yapmadan evden çıkmamak gerekir. Bunun yanı sıra kilo sorunlarını en çok tetikleyen durumlardan bir tanesi de öğün atlanmasıdır. Kişinin metabolizmasını dinç tutması gerekir. Bunun için ise bir insanın dört saatten fazla aç kalmaması gerekir.

Obeziteyi Önlemenin Yolları

Obeziteyi Önlemenin Yolları

Sadece ülkemizde değil tüm dünya ülkelerinde günümüzün en büyük sağlık problemlerinden bir tanesi aşırı kilo sorunudur. Obezite bazı sağlık sorunlarından kaynaklanabildiği gibi düzensiz yaşam tarzı ve düzensiz yeme içme alışkanlıkları ile de kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Obezite ile karşılaşmadan erkenden birtakım önlemler alınabilir. Bu önlemler neticesinde kişi vücut sağlığını koruyabilir. Örnek vermek gerekirse obeziteyi önlemenin yolları nedir diye sorduğumuzda ilk olarak akıllara hareketli olmak, aktif olmak gelmektedir.

Post image
Kişinin durağan yaşamı kendisinin en büyük düşmanıdır. En basitinden günlük rutin yürüyüşler kişinin obeziteye karşı alacağı en önemli tedbirlerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra asansör ya da yürüyen merdiven yerine hiç olmazsa günde bir kez merdivenler kullanılmalıdır. Egzersiz yapmak için kişinin illa kendisini zorlaması gerekmez. Örneğin illa spor salonuna gitmeye gerek yoktur. Koşmak, yüzmek ya da bisiklete binmek bile kişinin obeziteye karşı alabileceği en etkili tedbirlerdendir.

Kilo Vermeye Yardımcı Besinler

Kilo Vermeye Yardımcı Besinler

İnsanlar fazla kilolarından kurtulmak adına günümüzde pek çok yönteme başvuruyorlar. Bunlardan hiçbiri kuşkusuz diyet oluyor. Ancak bazı koşullarda kişi diyet için motivasyon sağlayamayabiliyor. Bu gibi durumlarda yediklerine özen göstermeye çabalıyor. Elbette her diyet uygulamasında mutlaka yenmesi gereken ve mutlaka uzak durulması gereken besinler bulunuyor.

Post image
Bu sebeple neyin tüketilip neyin tüketilmeyeceği doğru kaynaklar tarafından araştırılıp ona göre hareket edilirse kişi kilo verme konusunda ya da mevcut kiloyu koruma konusunda çok daha fazla başarılı olacaktır. Kilo vermeye yardımcı besinler sağlığı korumakla beraber günlük rutin öğünlerde kişi tok tutarak dengeli bir beslenmenin de kapısını aralamaktadır.

Göbek Eritmenin Etkili Yolları

Göbek Eritmenin Etkili Yolları

Zayıflamak için uğraşanların en büyük problemlerinden bir tanesi de erimeyen göbekleridir. Göbek eritme adına pek çok diyet ve zayıflama programı olmasına karşın bazen istenen sonucu almak mümkün olamayabiliyor. Bunun nedeni ise bir yerlerde bir yanlışlık yapılmasıdır. Eğer yağlanan bölge uzun zamandır kişide yer etmiş ise bunu eritmekte elbet pek kolay olmayacaktır. Ancak elbette bu durum göbek eritmenin imkânsız olduğu anlamına gelmiyor.

Post image
Öncelikle göbek yağı eritme egzersizleri yerinde genel anlamda yağ yakımına destek olan egzersizleri tercih etmek gerektiğini belirtmek gerekiyor. İçerisinde karın hareketlerini de barındıran egzersizler kilo verme ve yağ yakma adına sadece göbeği değil tüm vücudu etkileyerek dengeli bir vücuda sahip olmayı sağlamaktadır. Yanhi amaç göbek eritirken aynı zamanda vücudu da orantılı ve sağlıklı bir şekle sokmak olmalıdır.

Doğru Diyet Uyguladığınızdan Emin Olun

Doğru Diyet Uyguladığınızdan Emin Olun

Dünden bugüne sağlıklı beslenme üzerine pek çok yazı yazıldı, pek çok tavsiyeler verildi. Ancak sağlıklı kilo verme konusunda her bünyenin farklı reaksiyonlara tepki verdiği unutulmaması gereken bir noktadır.

Post image
Özellikle sosyal medya ve televizyon kanallarından bu konuda farklı sesler yükselebiliyor. Yanlış uygulanacak diyet ise insan sağlığını tehdit edebilecek düzeylere erişebiliyor. Hemen her sene birileri ortaya farklı isimlerde diyetler atıyor ve bu uygulamanın en iyisi olduğunu savunuyor. Ancak bir anda popüler olan bu diyetler, tarifler zaman içerisinde yeterli olmadığı anlaşılınca unutulup gidiyor. Kilo vermek elbette sağlık açısından faydalı ancak buradaki esas nokta kilo verme yönteminin ne denli uzun süreli olup olmadığıdır.

Diyet Yaparken Sık Yapılan Hatalar

Diyet Yaparken Sık Yapılan Hatalar

Sağlıklı bir bünyeye sahip olmak için kilo vermek ya da mevcut kiloyu korumak son derece önemlidir. Bunun için pek çok diyet uygulaması sunuluyor. Her bünyeye uygun bir diyet uygulaması bulunuyor ancak bazen bu diyetler yanlış uygulanabiliyor. Böyle bir durumda ise faydadan çok zarara sebebiyet veriyor. Peki, diyet yaparken en sık yapılan hatalar nelerdir?

Post image
Öncelikle şok diyet dediğimiz uygulamaların vücut için zararlı olduğunu belirtmek gerekiyor. Ne kadar aç kalınırsa o kadar hızlı kilo verilebileceği düşüncesi yanıltıcıdır. Özellikle şok diyet uygulayan kişiler ilk başlarda verdikleri 1-2 kilo mutlu olur ve bu diyetin işe yaradığını düşünebilirler. Ancak bu tip diyetler kişinin enerjisini düşürdüğü gibi metabolizmasını da yavaşlatmaktadır. Bu da vücut açısından son derece sakıncalıdır.

16 Haziran 2020 Salı

Gıda İşleme Makinaları

Gıda İşleme Makinaları

Gıda sektörü oldukça büyük ve gerekli bir sektördür. Kapasite bakımından çok büyük işletmeler söz konusu olduğundan gıdaların işlenmesi için zaman alıcı olabilir. Teknolojinin gelişmesi gıda sektörüne de sirayet etmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte imal edilen gıda makinaları ise hayatı kolaylaştırmaktadır. Soyma, doğrama, dilimleme, rendeleme gibi farklı işlevleri olan bu makineler sadece restoranlarda değil aynı zamanda süpermarket ve hipermarketlerde de karşımıza çıkmaktadır. Üretkenlik sorunlarının önüne geçmek ve basit bir şekilde tüm bu işlemleri yapmak için üretilen ekipmanlar aynı zamanda emek tasarrufu da sağlamaktadır. Tüm bu işlemlerin elde yapılması durumunda aynı zamanda atık oranlarında fazla olduğundan dolayı gıda işleme için makinaların kullanılması atıkların en aza indirilmesi açısından da önem taşımaktadır.

Post image

Homojenizasyon Nasıl Yapılır?


Homojenizasyon Nasıl Yapılır?
Homojen çözeltinin her yerinde aynı özelliklerin gösterilmesi olarak ifade edilmektedir. Bileşen maddeler bu durumda özelliklerini kaybetmektedir**.** Homojenizatör adı verilen makineler vasıtası ile yapılan bu işlem özellikle süt tesislerinde kullanılmaktadır. Yüksek basınç uygulamasına homojenizasyon örnek gösterilebilmektedir. Süt ve süt ürünlerinde yaygın bir şekilde kullanılan bu teknik sütün içinde bulunan yağ moleküllerinin yüksek basınçlara maruz kalarak parçalanmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Yağın sütten ayrışması ve uzaklaştırılması da bu sayede engellenmiş olacaktır. Etki alanını artırmak için bu işlem sıralı ya da tekrarlı bir şekilde yapılabilir. Bu uygulamaya basınç, sıcaklık ve homojenizatör kafası dizaynı doğrudan etki etmektedir.

Post image

Meyve Suyu Konsantre Fabrikası


Meyve Suyu Konsantre Fabrikası
Tüketicilerin yüksek oranlarda meyve suyu talebi bulunmaktadır. Bir yıl boyunca bu arz talep ilişkinin karşılanması ise kolay değildir. Mevsimi dışında meyve suyu tüketiminin sağlanabilmesi için doğallığının korunması ile birlikte meyveler konsantreye dönüşmektedir. Meyve konsantresi ise meyve suyu üretiminin asıl kaynağını oluşturmaktadır. Piyasanın ihtiyacına uygun olacak şekilde piyasaya sunulan konsantrenin üretimi de kolay değildir. Meyve suyu tesisi kurularak meyvelerin bir dizi işlemden geçirilmesi gerekmektedir.

Post image

Meyve Suyu Tesisi Kurmak İçin Gerekenler


Meyve Suyu Tesisi Kurmak İçin Gerekenler
Meyve suyu tesisi kurmak yatırım ve girişimcilik kabiliyeti gerektiren bir iştir. Ülkemizin tarım sektöründe öncü konumda olması, iklim bakımından her bölgede farklı meyvelerin yetişiyor olması bu sektörü zorunlu bir hale getirmektedir. Ayrıca yurt dışına meyve suyu ihraç edilmesi noktasında da ilk sıralarda yer alan ülkemizde bir tesis kurulumu için gerekli olan pek çok unsur bulunmaktadır. Elbette ki yatırım için gerekli bir maliyetiniz varsa bu maliyeti etkin ve verimli bir şekilde kullanmak için sektöre dair araştırma yapmanız gerekiyor. Meyvelerin direkt olarak fabrikada işlenebilmesi, nakliye masraflarının fazla olmaması için meyvelere kolay bir şekilde ulaşıyor olmak da önemli rol oynuyor.

Post image

Peynir fabrikası Kurmak İçin gerekli Donanımlar


Süt ve süt ürünleri sağlıklı beslenme açısından oldukça önemlidir. Özellikle peynir kemik gelişimi açısından önemli bir besin kaynağı olurken ne yazık ki kaliteli ve besin değeri yüksek bir peynire rastlamak her zaman kolay olmuyor. Tüketim ise ülkemizdeki gibi gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Peynir tesisi kurmak gibi bir fikriniz varsa bu fikir oldukça iyi olabilir. Avrupa’nın dörtte biri kadar süt ürünleri tüketimi ihtiyacı olan ülkemizde hem bu ihtiyacın bir kısmının karşılanması hem de yurt dışına ihracat yapılması noktasında tesis kurulumu önemli olacaktır. Süt üretim tesislerinin vazgeçilmesi olan peynirin pek çok çeşidinin olması da ayrıca avantajdır. Kaşar peyniri, lor peyniri, beyaz peynir gibi sofraların ve mutfakların vazgeçilmezi olan peynirleri üretmek için bir fabrika kurmak mantıklı olacaktır.

Post image

Peynir Fabrikası Kurulumu


Peynir Fabrikası Kurulumu
Süt ve süt ürünleri sağlıklı beslenme açısından oldukça önemlidir. Özellikle peynir kemik gelişimi açısından önemli bir besin kaynağı olurken ne yazık ki kaliteli ve besin değeri yüksek bir peynire rastlamak her zaman kolay olmuyor. Tüketim ise ülkemizdeki gibi gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Peynir tesisi kurmak gibi bir fikriniz varsa bu fikir oldukça iyi olabilir. Avrupa’nın dörtte biri kadar süt ürünleri tüketimi ihtiyacı olan ülkemizde hem bu ihtiyacın bir kısmının karşılanması hem de yurt dışına ihracat yapılması noktasında tesis kurulumu önemli olacaktır. Süt üretim tesislerinin vazgeçilmesi olan peynirin pek çok çeşidinin olması da ayrıca avantajdır. Kaşar peyniri, lor peyniri, beyaz peynir gibi sofraların ve mutfakların vazgeçilmezi olan peynirleri üretmek için bir fabrika kurmak mantıklı olacaktır.

Post image

Peynir Üretim Tesisi


Peynir Üretim Tesisi
Peynir üretim tesisi kurulumu parlak bir iş fikri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizin neredeyse her bölgesinin hayvancılık için elverişli olması, süt ve süt ürünlerinin işlenerek halka arz edilmesine imkân tanımaktadır. Tesisin kurulması için gerekli olan pek çok aşama bulunurken bunları alt başlıklar halinde şu şekilde sıralamak mümkündür;

Post image

Plakalı Eşanjör Ne İşe Yarar?


Plakalı Eşanjör Ne İşe Yarar?
Plakalı eşanjör ilk olarak 1920’li yıllarda üretilmiştir. Isı eşanjörleri olarak da bilinirler. Üretildiği yıldan beri neredeyse tüm sektörlerde kullanılmaktadır. Akışkanların aralarından akması için bir dizi kanaldan oluşmaktadır. Bunun yanında üst üste geçirilmiş plakalı bir yapıları bulunmaktadır. İki bitişik plaka arasında bir boşluk yer alıyor ve bu boşluk sıvının aktığı kanal olarak karşımıza çıkmaktadır. Plakaların köşelerinde giriş ve çıkış delikleri bulunur. Eşanjör kısmında yer alan alternatif kanallarından sıcak ve soğuk akışkanların geçmesine izin verilmektedir. Plaka böylece her zaman sıcak ve diğer taraftan da soğuk sıvılar ile temas etmektedir. Eşanjörde kullanılan plaka sayısı arttığında kapasite de artmaktadır. Esas olarak sıvı ve sıvı arasında ısı değişikleri için kullanılmasının yanında sıvı ve gaz arasında ısı değişimleri için de kullanılmaktadır.

Post image

Süt Pastörizasyonu Nedir?


19. yüzyılda Louis Pasteur adında bir Fransız bilim adamı tarafından icat edilen pastörizasyon kavramı süt gibi pek çok gıda maddesinde kullanılan bir tekniktir**.** Süt pastörizasyonu ise sütün yüksek sıcaklıklara kadar ısıtma ve daha sonra paketlemeden önce hızlı soğutma aşamasını ifade etmektedir. Bu şekilde önce ısıtılan ve daha sonra da soğuyacak olan sütün uzun süre tazeliğini koruduğu keşfedilmiştir. Günümüzde bu süreç yiyecek ve içecek sektöründe yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Post image
Kuzey İrlanda’da sütten en yaygın olarak kullanılan ısıl işlem biçimi olan bu teknik sütte yer alan bakterileri öldürerek sütün raf ömrünü uzatmaktadır. Süt en az 15 saniye 71.1 C dereceye kadar ısılır ve daha sonra 3 C derecenin altına kadar soğutulur. Sütün bu ısı farklarına maruz kalmasına yardımcı olan ekipman ise ısı değiştirici adını almaktadır. Süt bu ısıya düşürüldükten sonra tüketicilere sunulmak üzere şişelenir ve paketlenir.