Antik çağlardan beri demiri ustalıkla kullanan insanlık, gelişen teknolojinin yardımı ile 1910’lu yıllarda paslanmaz çelik üretimine başlamıştır. Pek çok açıdan milat olan bu buluştan sonra paslanmaz çelik hayatın her alanına dahil olmuştur. Gıda sektörü paslanmaz çeliğin büyük ölçüde kullanıldığı ve kullanılması gerektiği bir iş koludur. Bu açıdan bakıldığında uluslararası anlaşmalar ışığında gıda sektöründe bazı aşamalarda paslanmaz çelik kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bu anlaşmaların haricinde ürettiği malların satış sürecine kadar bozulmadan ve bakteri olmayan bir ortamda kalması istenmektedir.
1959 yılında hayata geçen HAACP standardı yiyeceklerin ve gıdaların güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Standardın amacı ise özellikle gıda işlenilen yerlerde oluşabilecek ve insanlar için tehlike oluşturabilecek hususların ortadan kaldırılmasıdır. Gıda tesislerinde oluşabilecek, insan topluluklarını etkileyebilecek olan zehirlenme ve diğer türde olumsuzlukların önüne geçmek gereklidir. Bunun için ise en etkili yolun paslanmaz çelik olduğu kabul edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder