7 Ağustos 2020 Cuma

Lezzetli Sütün Sırrı Homojenizatör Nedir?

 Karışım halinde bulunan sıvı içerisindeki küçük partiküllerin eşit dağılımının sağlanmasına homojenizasyon denmektedir. Homojenizatör ise bu işlemin gerçekleştirilmesini sağlayan makinaya denir. Homojenlik, çözeltinin içerisindeki taneciklerin her yerde eşit özellik göstermesi için gereklidir. Homojenizatör kullanımı çoğunlukla süt ve süt ürünleri tesislerinde karşımıza çıkmaktadır. Süt doğası gereği heterojen yapıya sahiptir. Bu durum yağ parçacıklarının sütün yüzeyinde toplanması sonucunu verir. Homojenizasyon işleminde süt içerisinde bulunan yağlara yüksek basınç uygulanır. Bu sayede yağ moleküllerinin sütün içerisinde homojenize şekilde kalmasına yardımcı olur.


Yüksek basınçlı homojenizatör işlemi farklı usullerde gerçekleştirebilir. Yüksek basınç uygulaması ile tanecikleri ayırıp ardından birleştirerek eşit davranmaya zorlar. Diğer bir usulde ise sıvıya dinamik basınç verilerek yüksek basınç uygular. Ardından sıvı dar bir alandan geçirilerek homojenizasyon işlemini gerçekleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder