7 Ekim 2021 Perşembe

Leblebi Tüketimi

 Leblebi tüketimi ile bu kuruyemiş tarafından sağlanan birden çok faydadan yararlanmak mümkündür. Leblebi, Türkiye’de en çok tüketilen kuruyemişlerden biridir. Bu açıdan 7 bin yıllık bir geçmişi olduğu söylenmektedir. Dünyada pek bilinmeyen leblebi kavurma, Türkiye’ye özgü bir lezzet olarak karşınıza. Leblebi kavurmasıyla ünlü şehir ise Çorum'dur. Çorum, Türkiye'nin en büyük leblebi üreticisi olan ilidir. Ancak son yıllarda Ege bölgesinde de leblebi üretimi yapılmaktadır. Bu açıdan kuruyemişçi sayesinde leblebilere ulaşmak mümkündür. Leblebiler ise sarı ve beyaz olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki leblebi türünün faydaları da birbirinden farklıdır.




Leblebi Nasıl İşlenir?

Leblebi, nohutun işlenmesinden elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutların birkaç gün terbiye edilip özel bir fırında kavrulmasıyla elde edilir. Bu süreç belirli adımları içerir. Nohutlar her üç günde bir üç kez ısıtılır. Üçüncü tavlama işleminden sonra yüzeye yayılır ve bırakılır. Bu süreç yaklaşık 15 gün sürer. Akşamdan ıslatılan nohutlar, leblebi yapılacakları gün kabartılır. Ertesi gün ise leblebiler bir tavada ısıtılır. Ardından bir aletle hafifçe bastırılarak kabukları ayrılacak bir hale getirilir. Bu işlemde bir miktar nohut ortadan ikiye kesilir. Bu iki parça bütünden bir elek ile ayrılır. Genel olarak leblebiler çeşitli şekillerde kuruyemişçi tarafından satılmaktadır. Tekrar kavrulduğunda sarısı üzerinde siyah noktalar olacaktır. Buna çift kavrulmuş nohut denir. Ayrıca çikolatalı leblebi, biberli leblebi, beyaz leblebi, karanfilli leblebi ve şekerli leblebi gibi 40'a yakın çeşidi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder