20 Ekim 2020 Salı

Anlaşmalı Boşanma Süreci Nasıl İşler?


Boşanma davaları usul ve şekil yönünden iki şekilde oluşur. Anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davalarıdır. Anlaşma boşanmak isteyen çiftlerin Türk medeni kanunun 4721 sayılı kanunca hükmedilen şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartlara birlikte göz atalım.


Post image


  • Öncelikle anlaşmalı boşanmak isteyenlerin en az 1 yıl evli kalmış olmaları şarttır.

  • Anlaşmalı boşanmak isteyen çiftlerin boşanmanın maddi ve manevi tüm hukuki sonuçları üzerinde anlaştıklarını hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü içinde mahkemeye bildirmeleri gerekiyor.

  • Anlaşmalı boşanmalarda bir diğer gereklilikte eşlerin mahkemeye katılma zorunluluğudur. Hâkim karşısında verdikleri anlaşmalı boşanma protokolü teyit etmesi zorunludur.

  • Anlaşmalı boşanan çiftlerde eşler mahkemeye bir boşanma gerekçesi sunmaları konusunda bir zorunluluğu bulunmuyor. 1 yıl evli kaldıktan sonra iki tarafta boşanmak istediğini bildirdiğinde hâkim boşanma kararı verir. Bu durumda aile içinde yaşanan olumsuzluklar boşanma dilekçesine yansıtılmadan boşanma gerçekleşir.

  • Anlaşmalı boşanma davası açılırken, hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma dilekçesi ile yetkili mahkemeye başvuru yapılması gerekiyor. Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılır.

Kaynak : https://tulinbabaoglan.av.tr/anlasmali-bosanma-sureci-nasil-isler/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder