Bazı dava türlerinde mahkemeye gidilmesine gerek kalmadan arabuluculuk yöntemi ile sorunun çözümü mümkün olabiliyor. İşte arabuluculuk sistemi tamamen bunun için geliştirildi. Peki, arabuluculuk ne yapar veya nasıl bir hizmet üretir. Yazımız bu sistemden faydalanmak isteyenlerin aradığı yanıtları bulması için kaleme alındı ve konuyla ilgilenenlerin baştan sona okumalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü oldukça faydalı bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Öncelikle bu sistem ağırlıkta ticari ve iş hukukuna dayalı sorunların çözümünü hızlandırmak üzere tasarlandığı bilinmelidir. Üstelik şu an oldukça verimli şekilde çalışan bir işlerliğe sahip. Bunun nedeni esnek olmayan ve süre bakımından uzun olduğu kadar aynı zamanda yorucu bir yargısal sürecin bu sistem sayesinde pas geçilebilmesidir.
Arabuluculuk Sistemi Gizlilik Esasına Dayanır
Ayrıca yargısal sürecin aksine arabuluculuk sistemi gizlilik içerisinde hareket eder ve uzlaşmanın gerçekleşmesi durumunda bir arabuluculuk belgesi imzalanarak çözüme ulaşılır. Tabii bu durumda mahkeme açılmasına gerek kalmadan taraflar arasındaki sorun çözülmüş oluyor. İsterseniz bu noktada hizmet alacağınız arabulucunun kim olacağı ve hangi statüde sizlere hizmet sunacağını hakkında bazı bilgileri paylaşalım. Arabulucu kendisine başvuran taraflar arasında objektif bir şekilde davranmak zorunda olan ve mesleğinde en az 5 yıllık bir tecrübeye sahip hukuk fakültesi mezunu kişilerden seçiliyor. Başlıca görevleri arasında tarafları bir araya getirmek ve onların diyalog kurmalarına yardımcı olmak geliyor. Eğer arabuluculuk hizmeti başarıyla sonuçlanırsa taraflar bir protokol imzalıyor ve bu protokolün gerekliliklerini yapmaya söz vermiş oluyor. Tabii ortaya bu anlaşmanın bağlayıcılığı var mıdır veya hukuki anlamda zorlayıcı bir tedbire neden olur mu? Tarzında sorular çıkacağından hemen bu soruların yanıtlarını vererek konumuza devam edelim.
Arabuluculuk Anlaşma Tutanağı Bağlayıcı Mıdır?
Evet, arabuluculuk anlaşma tutanağı bağlayıcıdır. Hatta arabuluculuk sürecinin sonunda taraflar bir anlaşmaya varılırsa ve taraflardan biri bu anlaşmaya sadık kalmazsa diğer taraf uyuşmazlık hakkında yetki ve görev kurallarına göre icra mahkemesine itiraz ederek anlaşmadan doğan haklarını icra yoluyla karşı taraftan alabiliyor. Dolayısıyla arabuluculuk ne yapar veya nasıl bir yaptırım gücü bulunur sorularının tam olarak karşılığı, bu sistemin uzlaştırıcı rolü etkisiz kaldığında devreye mahkeme giriyor diyebiliriz. Lütfen bu ve benzeri konularda merak ettiklerinizi hukuk büromuza aktarmaktan çekinmeyiniz. Sizleri yanıtlamaktan büyük mutluluk duyacağımızdan emin olabilirsiniz. Esenlikler diliyoruz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder