Anlaşmazlıkların arabuluculuk yoluyla çözümü 2012 yılından bu yana artık mümkün. Elbette tarafların en fazla merak ettiği konuların başında arabuluculuk komisyonu miktarı geliyor. İsterseniz konunun detaylarına geçmeden önce arabuluculuk nedir kısaca izah edelim. Arabulucu kişi güvenilirlik ve gizlilik esasına göre hizmetler sunar ve tarafların bir araya gelmesini sağlar. Ayrıca başvurulan arabulucunun mesleğinde 5 yıllık deneyimi bir avukat olması gerekiyor. Dolayısıyla arabuluculuk hizmeti alacağınız kişi sıradan bir kişi değildir ve her iki tarafın ortak kararıyla tercih edilmek zorundadır diyebiliriz. Üstelik bazı dava türlerinde arabulucuya başvurma zorunluluğu bulunuyor. Bu nedenle uyuşmazlığın konusu da önemlidir ve arabuluculuğa uygun olması şarttır. Zorunlu arabuluculuk ve ihtiyari arabuluculuk olarak ikiye ayrılan sistemden yararlanabilmek için hukuk büromuza telefonlarını günün her saatinde arayabilir ve çok daha kapsamlı bilgi talep edebilirsiniz.
Arabulucu Üzerinde Tarafların Uzlaşması Esastır
Az önce de belirttiğimiz gibi arabulucu objektif şekilde görev yapar tarafların onayından sonra ancak görevine başlayabilir. Tabii bu sistemin bazı avantajlarından da bahsetmekte yarar var. Örneğin yargısal süreçte çözüm yolu esnek olmadığından kesin kurallara bağlıdır ve gizlilik söz konusu değildir. Ancak arabulucu görevini gizli şekilde yürütür ve herhangi bir yargılama aşamasına gerek kalmadan tarafların aynı atmosferde anlaşmalarını sağlar. Elbette anlaşma sağlandıktan sonra imza altına alınır ve imzalanan bu sözleşmeye arabuluculuk sözleşmesi denilir. Bunun dışında ticari davalarda başvuru zorunluluğu bulunan sistem hâlihazırda mahkeme koridorlarında gitmeye gerek bırakmayan bir işlerlikte fonksiyonlarına devam ediyor. Ayrıca çalışanların senelik izinleri ile ilgili problemler, fazla mesai ücretleri veya kıdem tazminatı gibi uyuşmazlıklarda zaten direkt olarak mahkemeye başvuru yapabilmeniz mümkün değildir.
Arabuluculuk Anlaşma Tutanağı Bağlayıcılığı Olan Bir Belgedir
Bir kez imzalandıktan sonra bağlayıcılığı olan arabuluculuk anlaşma tutanağı hükümlerine uyulmaması durumunda taahhütlerini yerine getirmeyen taraf mahkeme nezdinde icra edilebilir. Ayrıca anlaşmanın hükümleri tarafların ortak kararları ile belirlendiğinden itiraz gibi bir durum da söz konusu olmaz. İsterseniz şimdi konu başlığımız olan arabuluculuk komisyonu hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım. Maalesef her yıl değişen ve Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen miktarlar söz konusu olduğu için net bir fiyat verebilmek mümkün olamamaktadır. Ancak en güncel bilgileri hukuk büromuzun iletişim seçenekleri üzerinden bizlere ulaşarak öğrenebilirsiniz. Esenlikler diliyoruz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder