Hukuk literatürüne 2018 yılında giren arabuluculuk kanunu mahkemeye gidilmeden önce sorunların çözülmesini hedefliyor. Tabii arabuluculuk masrafları bu yöntemi tercih etmek zorunda kalacaklar veya tarafların üçüncü kişinin hakemliğini kabul etmeleri durumunda akla gelen ilk soru başlığını oluşturuyor. İzninizle bu noktada küçük bir hatırlatma yaparak konumuza devam edelim. Hukuk büromuza başvurmanız durumunda arabuluculuk hizmetlerimizden maksimum düzeyde yararlanabilir ve hukuki destek alabilirsiniz. Şimdi isterseniz arabuluculuk masrafları konusunu ve diğer detayları sizlere aktarmaya çalışalım. Öncelikle bu yasa ile ilgili olarak bilinmesi gereken en önemli kavram bazı özel hukuk uyuşmazlıklarında bu yönteme başvurmanın zorunlu olduğudur. Sözgelimi ticari davalarda, ihbar ve kıdem tazminatı konularında, çalışanların senelik izinleri ile ilgili sorunlarda ya da fazla mesai ücretleri gibi problemlerin çözümünde arabuluculuk yöntemi kullanılmak zorundadır. Aksi takdirde dava açılması için yapılacak başvurular mahkeme tarafından geri çevrilecektir.
Arabuluculuk Masraflarını Kim Öder ?
Elbette bu yöntemi kullanacakların merak ettiği bir başka soru arabuluculuk masraflarını kim öder konusudur. Kısaca bu konu hakkında da bilgilendirme yaptıktan sonra ikinci başlığa, yani ihtiyari arabuluculuk kavramının ne olduğuna geçelim. Arabuluculuk hizmetleri tarafların üzerinde anlaştıkları veya anlaşmak zorunda kaldıkları bir yöntem olduğu için her iki tarafın eşit oranda ödeme yapması söz konusudur. Ancak taraflardan bir tanesi karşılıklı anlaşma yoluyla arabuluculuk ücretini tek başına üstlenebilir. Ayrıca ücretlendirme o günün koşullarında yürürlükte bulunan tarife üzerinden gerçekleştiği için arabuluculuk masrafları açısından net bir fiyat verebilmek maalesef mümkün olamamaktadır.
İhtiyarı Arabuluculuk Nedir?
Dilerseniz çok önemli bir detayı paylaştıktan sonra ihtiyari arabuluculuk nedir sorusunun yanıtına geçelim. Kamu davaları sınıfına giren mevzularda arabuluculuk hizmetlerinden yararlanılması mümkün değildir ve sadece özel hukuki anlaşmazlıklarda kullanılabilecek bir yöntem olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla ceza mahkemeleri bu kapsam içerisine girmez diyebiliriz. Bunun yanı sıra daha önce kısaca açıklamış olduğumuz zorunlu arabuluculuk dışında tarafların herhangi bir zorunluluğu bulunmadığı halde başvurdukları ikinci yöntem ihtiyari arabuluculuktur. Zorunlu arabuluculukta ticari davalar söz konusu iken, ihtiyari arabuluculuk hizmetinde her türlü özel hukuk anlaşmazlıkları kavramı geçerlidir. Lütfen başta güncel ücretlendirmeler ve arabuluculuk masrafları olmak üzere konuyla ilgili bilmek istediklerinizi hukuk büromuzun iletişim seçenekleri üzerinden bizlere aktarınız. Sizleri yanıtlamaktan büyük memnuniyet duyarız efendim. Esen kalınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder