Arabuluculuk Anlaşma Tutanağı
Özel hukuk anlaşmazlıklarının çözüme kavuşturulduğu arabuluculuk sistemi günümüzde son derece başarılı şekilde uygulanıyor. Süreç sonunda arabuluculuk anlaşma tutanağı ile son şeklini kazanan bu sistem sayesinde pek çok uyuşmazlık mahkemelere gitmeye gerek kalmadan çözülüyor. İsterseniz şimdi hukuk büromuzun hizmetleri arasında yer alan arabuluculuk sisteminin nasıl işlediğini ve diğer detayların neler olduğuna geçelim. Öncelikle bilinmesi gereken kavram arabuluculuk hizmetini verecek kişinin hukuki anlamda nasıl bir statüye sahip olduğunun bilinmesidir. Çünkü yasal bakımdan arabulucu kişi, hukuk fakültesini bitirmiş ve mesleki kariyerinde en az 5 yıllık deneyime sahip olmalıdır. Dolayısıyla bu sistemden faydalanmak istiyorsanız, hukuk büromuzun bu alanda yeterli tecrübeye sahip avukatlarından profesyonel yardım talep edebileceğinizi bilmenizi istiyoruz efendim.
Arabuluculuk Sistemi Bazı Durumlarda Zorunludur
2012 yılında yürürlüğe giren arabuluculuk sistemi hakkında çok önemli bir detayı paylaşarak konumuza devam edelim. Kamu davası niteliğinde meseleler veya ceza mahkemeleri nezdinde görülen mahkemelerde, ya da çocukların velayet davaları ile ilgili mevzularda arabuluculuk sisteminden yararlanılması mümkün değildir. Buna karşın ticari uyuşmazlıklar iş mahkemelerine gitmeden önce arabuluculuk sistemine götürülmek zorundadır. Bunun dışında çalışanların senelik izinleri ile ilgili anlaşmazlıklar, kıdem tazminatı, iş akdinin sona erdirilmesi veya fazla mesai ücreti ile ilgili sorunlar yine arabuluculuk kurumuna başvurulmadan mahkemeye götürülemeyen konular arasında yer alıyor.
Arabulucu Ne Yapar?
Birçok kişi arabulucunun görev ve yetkileri ile ilgili bazı yanlış düşüncelere sahip olduğundan izninizle arabulucu ne yapar veya görev ve sorumlulukları nelerdir gibi birkaç sorunun yanıtını vererek konumuza devam edelim. Arabulucu avukat kendisine ulaştırılan meselelerde hiçbir şekilde hüküm belirtmez ve taraflardan birini haksız, ya da haklı göstermez. Burada avukatın görevi tamamen tarafsız üçüncü bir kişi olarak uyuşmazlığın taraflarını bir araya getirmek, onların diyalog kurabilmeleri bakımından gerekli atmosferi sağlamaktır diyebiliriz.
Tarafların özgür ve hür iradeleri ile anlaşmaya varmaları durumunda ise arabuluculuk anlaşma tutanağı hazırlanır ve bu tutanak içerisinde üzerinde anlaşmaya varılmış ödeme tutarları gibi ayrıntılara yer verilir. Ayrıca tarafların ve arabulucunun imzasını taşıyan arabuluculuk anlaşma tutanağı 4 nüsha halinde düzenlenir ve ikisi tarafların her birine birer adet, bir nüshası Adalet Bakanlığına ve son olarak bir nüshada arabulucuda kalacak şekilde arşivlenir. Konu ile ilgili olarak bilmek istediklerinizi lütfen web sayfamızda yer alan telefon numaraları üzerinden hukuk büromuza iletiniz. Esenlikler diliyoruz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder