23 Mart 2020 Pazartesi

Arabuluculuk Ne Demek?

Yürürlüğe girdiği günden bu yana pek çok uyuşmazlık konusunu çözüme kavuşturan arabuluculuk sistemi sayesinde taraflar çok daha kısa sürede sonuca gidebiliyor.  Peki, arabuluculuk ne demek? Ve bu sistem hangi avantajları içeriyor. Bu ve benzeri soruların yanıtlarını aradığımız yazımızı konuyla ilgilenenlerin dikkatlice okumalarını öneriyoruz efendim. Çünkü önyargıdan uzak ve tarafsız arabulucu kişi, olayı objektif açıdan değerlendirerek tarafların bir konsensüs sağlaması için çaba göstereceğinden bir anlamda hukuki danışmanlık görevini de yerine getirmiş oluyor. Eğer sizlerin de kanunla belirlenen çerçevede bir arabuluculuk hizmetine ihtiyacınız bulunuyorsa hukuk büromuzun bu anlamda sizlere profesyonel destek sağlayabileceğini hemen belirtmiş olalım.

Arabuluculuk Hizmeti Kimler Tarafından Verilebilir?
Dilerseniz bu noktada arabuluculuk hizmeti nedir? Ve kimler arabulucu olabilir konusunda sizleri aydınlatalım. Konuyla ilgili olarak öncelikle bilinmesi gereken kavram, arabuluculuk hizmeti verecek kişinin hukuk fakültesini bitirmiş ve avukatlık mesleğinde en az 5 yıllık geçmişi olması gerektiğidir. Tabii bir yanlış algılamanın önüne geçmek adına hem en önemli bir detayı daha sizlerle paylaşalım. Arabulucunun uyuşmazlıkla ilgili konularda kendisine başvuran tarafların lehine ve aleyhine karar verme gibi bir yetkisi asla yoktur. Yani arabulucunun taraflar arasında haklı veya haksız belirleme gibi bir misyonu bulunmuyor. Arabulucu tarafsız üçüncü bir kişi olarak hukuk normlarına göre şekillenmiş sistematik teknikleri uygular ve müzakerelerde bulunarak tarafların birbirlerini anlamalarını sağlar. Tabii bazı dava türlerinde bu hizmetin alınması zorunludur ve bu kuruma başvurmadan dava açılamaz. Örneğin ticari meselelerde, çalışanların maaş ve kıdem tazminatı gibi konularında veya fazla mesai ücretleri ile ilgili ihtilaflarda arabuluculuk hizmeti alınmadan direkt mahkemeye dava açılamıyor.

  • Zorunlu Arabuluculuk ve İhtiyari Arabuluculuk Olarak İkiye Ayrılıyor
Az önce belirtmiş olduğumuz zorunlu arabuluculuk sistemi dışında bir de isteğe bağlı gelişen ihtiyari arabuluculuk kavramı bulunuyor. Dolayısıyla bu kurumun yetki kapsamına giren ihtiyari arabuluculuk hizmetlerini tercih edebilmeniz pekâlâ mümkündür. Çünkü yargısal süreç çok daha kesin kurallara dayalıdır ve oldukça uzun sürebilecek davalarda masraflar ister istemez artacaktır. Bu nedenle uzun yıllar sürebilecek mahkemeler yerine arabuluculuk hizmetlerinden yararlanmak çok daha yararlı bir davranış olacaktır. Umarız arabulucu kimdir ve arabuluculuk ne demek? gibi soruların yanıtlarını aradığımız yazımız faydalı olmuştur efendim. Esenlikler diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder