25 Mart 2020 Çarşamba

Arabuluculuk Kanunu

Arabuluculuk Kanunu 2020

Hiç kuşkusuz toplum yaşamında bir takım anlaşmazlıklar her zaman yaşanabiliyor ve bu anlaşmazlıklar mahkeme koridorlarına taşınabiliyor. İşte böyle bir süreci yaşamamak için arabuluculuk kanunu ve bu kanunun getirdiği avantajlardan nasıl yararlanabileceğiniz hakkındaki yazımızı baştan sona okumanızı tavsiye ediyoruz. İsterseniz konumuzun detaylarına geçmeden önce kanundan kimlerin, nasıl yararlanacağı noktasında bazı önemli bilgileri sizlerle paylaşalım. Söz gelimi kamuyu ilgilendiren meselelerde arabuluculuk sistemine gidilemez veya ceza davalarında yine arabuluculuk sistemine gidilemiyor.
Arabuluculuk-Kanunu
Arabuluculuk-Kanunu

Arabuluculuk Sistemi Belirli Kriterlere Sahiptir

Dilerseniz konumuza arabuluculuk sistemi nedir ve nasıl işliyor? Tarzında soruların yanıtlarıyla devam edelim. Özel bir hukuki anlaşmazlığın taraftarının özgür iradelerini kullanarak tayin ettikleri tarafsız bir uzmanın arabuluculuğunda gerçekleşen hukuki bir süreci ifade ediyor. Eğer sizlerde özel hukuki destek gerektiren benzer bir sorun yaşıyorsanız hukuk büromuzun sizlere bu yasal desteği verebileceğini bu noktada belirtmekte yarar görüyoruz efendim. Çünkü hukuk büromuz uzun yıllara bilgi birikimi ve tecrübesinin ve uzman hukukçu kadrosuyla arabuluculuk hizmetleri üretmektedir.

Arabuluculuk Yöntemi İki Ayrı Başlık Altında Değerlendiriliyor

Tabii çok önemli bir ayrıntıyı hemen paylaşmakta büyük yarar görüyoruz. Arabuluculuk yöntemi pek çok kişi tarafından sadece dava açılmasını önlemek üzere geliştirilmiş bir metot olarak biliniyor. Ancak bu eksik bir bilgidir.  Arabuluculuk hizmetleri aynı zamanda mevcut süregelen bir dava sırasında da rahatlıkla başvurulabilecek bir yöntem ve henüz kesinleşmemiş mahkeme sürecinde istenildiğinde devreye alınabiliyor. İki ayrı başlıkta değerlendirilen bu sistemi kısaca aktarmaya çalışalım;

Zorunlu Arabuluculuk

Bazı anlaşmazlıklarda mahkeme yoluna gidilmeden önce arabuluculuk kurumuna müracaat edilmesi zorunluluğu bulunuyor. Dolayısıyla bu tür durumlarda önce arabulucuya giderek sorunun çözümü yoluna gidilir eğer çözüm sağlanamazsa ancak dava açılabilir. Örneğin ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, kıdem tazminatı ile ilgili mevzular veya maaş konusu ile ilgili uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculuk kurumuna müracaat edilmeden davaya dönüştürülemiyor.

İhtiyarı Arabuluculuk

Bu başlıkta ise zorunluluk durumu yoktur ve tarafların inisiyatifi söz konusudur. Dolayısıyla taraflar aralarındaki uyuşmazlığı isterlerse arabulucuya götürebilir ve dava açılmasına gerek kalmadan sorunları çözebilirler. Lütfen başta arabuluculuk kanunu olmak üzere sormak istediklerinizi sürekli olarak açık bulundurduğumuz hukuk büromuzun telefonları üzerinden bizlere iletiniz. Sizleri yanıtlamaktan memnuniyet duyacağımızdan emin olabilirsiniz efendim. Esen kalınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder