Kaju Kavrulmuş mu Çiğ mi Tüketmeliyiz?
Kaju kavrulmuş mu çiğ mi tüketmeliyiz? Kaju besin değerleri bakımından zengin olan kuruyemişlerden bir tanesidir. Kuruyemişler üzerinde bu sorunun cevabı çok kez araştırılmaktadır. Hem lezzetleri hem de enerji depoları olması sebebi ile yemesi zevkli olan kajuların faydaları da saymakla bitmiyor. Kuruyemişler kavrularak satılıyor olmasına karşın bu durumun temel sebebi raf ömrünü uzatmak. Kavurma, tuzlama gibi yöntemler ile birlikte kuruyemişlerin bozulmadan uzun süre saklanması mümkündür. Ancak uzmanlar tarafından sağlığa son derece faydalı olan bu kuruyemişlerin çiğ olarak tüketilmesi gerektiği görüşü bulunmaktadır. Çiğ olan kuruyemişlerin içeriğinde lipaz enzimleri ölmediğinden dolayı daha faydalı olmakta ve aynı zamanda kavrulma esnasında bitkisel yağlar trans yağa dönüşebilmektedir.
Kaju Fiyatları
Kaju sakız ağacıgillerden olan tropikal bir bitkidir. Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılan ve yoğun olarak Ekvator bölgesinde bulunan kaju Afrika, Brezilya ve Hindistan’da da üretilmektedir. Her iklimde yetiştirilmez. Bu derece kıymetli olması ve az bulunması sebebi ile diğer kuruyemişlere göre kaju fiyatları da farklılık göstermektedir. Kaju meyvesi oldukça çabuk çürümektedir. Bu sebeple her kaju elmasından da bir adet kuruyemiş üretildiği için kabuğundan çıkarılarak tüketilebilmektedir. Türkiye’nin doğu bölgelerinde imal edilen ve 0 derecenin altında yetişmesi gereken bu bitki ülkemizde iklim sebebi ile çok yetişmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder