29 Mayıs 2021 Cumartesi

Badem içi Yerli mi İthal Mi?

 


Badem İçi Yerli mi İthal Mi?

Badem içi yerli mi ithal mi sorusu en çok merak edilen konulardan bir tanesi de oluyor. TÜKSİAD tarafından elde edilen veriler kuruyemiş piyasasında en büyük hacme sahip olan kuruyemişlerden bir tanesinin de badem olduğunu söylüyor. Ancak badem üretiminde yerli üretim miktarlarının yeterli olmaması sebebi ile bademin %80’inin ithal edildiği görüşü hâkim. Bazı bölgelerimizde badem yetiştiriciliği yapılmasına karşın tarımda teknolojinin kullanılmaması ve üretim tekniklerinin geliştirilmemiş olması sebebi ile dünya pazarına bu noktada hakim değiliz. Bu sebeple de ülkemizde badem ithalatı yapılıyor. Ancak devlet tarafından verilen destekler ile bu sorunun çözümü hedefleniyor.

İthal ve Yerli Badem İçi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yerli tip bademler oldukça kuvvetli büyümektedir. Erkenci çeşitleri olup şubat ayının ilk yarısında çiçek açma eğilimi göstermektedir. Akbadem, Gülcan, Hacı Alibey gibi farklı versiyonları bulunmakta olup çağla badem olarak da tüketilebilmektedir. Verimi iyi olan bu türlerin yanı sıra Farragnes, Ferredual, Cristomorto, Nonpareli, Primorski gibi türleri bulunuyor. Bu türlerin kendine has özellikleri olup verimlerinin iyi olduğu bulunmaktadır. Badem içi ağırlıkları, ağaçların yükseklik ve kalınlıkları türlere göre birbirinden farklıdır. Faydaları saymakla bitmeyen badem içi, damar sertliğini önlemesi, kemikleri güçlendirmesi, zayıflamaya yardımcı olması, cildi koruması ve kalp hastalığı riskini azaltması gibi sebeplerden dolayı ülkemizde ve dünyada tüketilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder