29 Nisan 2020 Çarşamba
İcra İflas Kanunu
Ticari faaliyetlerin bozulmasından veya çeşitli nedenlerden kaynaklanan finansal zorluklar icra iflas kanunu gereği haciz ve çeşitli yaptırımlarla karşılaşmasına neden oluyor. Dolayısıyla işletmelerin ve ticaretle uğraşan her bireyin kanunla ilgili en azından belirli kriterleri önceden bilmesi gerekiyor. Çünkü kanun oldukça geniş kapsamı olan düzenlemeler içeriyor ve işletmeler dışında aynı zamanda alacaklıları da yakından ilgilendiriyor. İsterseniz şimdi icra iflas kanunu işletmeci açısından veya alacaklı açısından hangi hakları beraberinde getiriyor ve hukuki anlamda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında bazı bilgileri paylaşalım.
İcra İflas Kanunu En Son 2004 Yılında Tekrar Düzenlendi
Takdir edersiniz ki icra kanunu gibi yasal düzenlemeler çağın gerekliliklerine uygun olarak her zaman şekillendirilebiliyor ve yeni düzenlemelerle toplumun ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Bu çerçevede en son 2004 yılında yapılan yeni düzenleme ile her bir maddenin ayrı ayrı statüye kavuşturulduğu bu kanun günümüzde en önemli yasal düzenlemelerin başında geliyor. Elbette bu kadar geniş çaplı düzenlemelerin yer aldığı bir kanun çok kısa bir şekilde özetlemez. Ancak biz genel hatlarıyla kanununun ticari yaşama sağladığı katkıları maddeler halinde aktarmaya çalışalım. İcra iflas kanunu;
Alacaklı ve borçlu arasındaki disiplini sağlar
Ödeme dengesinin bozulması durumunda alacaklının haklarının yasal yoldan korunmasını temin eder
Borçlunun ve alacaklının ayrı ayrı her birinin haklarını korur
Borcun ödenmemesi durumunda gerekli tebligatların ulaşmasını sağlar
Bu amaçla aralarında İcra ve haciz işlemlerinde bulunduğu izlenecek yasal yolu tarif eder
Haciz işleminin ardından yapılacak satışları düzenler
Mahkeme masrafı ve diğer tüm masrafların hesaplanmasının ardından alacaklıya ödenecek miktarları belirler
Müessesenin iflas talep etmesi durumunda bu iflasın yasal şartlara uygunluğunu denetler
Nihayetinde ticari sürdürülebilirliği sağlayarak ekonominin bozulmaması için bu alanda kurumsal hizmetler üretir
Şeklinde özetlenebilir. Elbette haciz sürecine uzanacak ve alacağın tahsili ile sonuçlanacak süre içerisinde ödeme emri ve ihtarname gönderilmesi gibi yasal bazı prosedürler işletilmek durumundadır. Lütfen başta icra iflas kanunu olmak üzere haciz işlemi veya iflas konularında konuyla ilgili olarak bilmek istedikleriniz ve hukuki destek için telefonlarımızı aramaktan çekinmeyiniz.
Kaynak:https://www.babaoglanhukuk.com/ankara-avukat/icra-iflas-kanunu
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder