Asliye Hukuk Davası Dilekçesi yazmak istiyorsanız; hangi davaların bu mahkemeye ait olduğunu merak ediyorsanız size bu konu da yardımcı olmaya çalışacağız “malvarlığı haklarına ilişkin davalar “ve Şahıs varlığına ilişkin davalar olmak üzere 2 kategoriye bakmaktadır. Özel hukuk uyuşmazlıklarına bakan tek hakimli, diğer hukuk mahkemelerinin bakmadığı davaların görüldüğü mahkemelerdir.
Asliye Hukuk Davası Dilekçesi Nedir?
Maddi ve manevi tazminat davaları, ad ya da soyad değişikliği, miras ile ilgili davalar, Dernek ve Vakıf davaları, Babalık ve soy bağı ile ilgili davalar, tapu davaları bgibi alanların birinden dava açacaksanız Asliye Hukuk Davası Dilekçesi ile mahkemeye başvurunuzu yapabilirsiniz.
Her ilde ve ilçede Asliye Hukuk Mahkemeleri bulunmaktadır. Ticaret ile ilgili bir davanız varsa ve bulunduğunuz bölgede ticari mahkeme yok ise Asliye Hukuk Mahkemeleri bu görevi gerçekleştirmektedir.
Asliye Hukuk Mahkemelerin ne kadar sürdüğü; davaların birbirinden farklı olması, dava dosyasının kapsamı, tanıklar ve bilirkişi raporları gibi hukuki işlemlerden dolayı farklılık göstermektedir. Genel olarak dava süresi için üç yüz gün ile üç yüz doksan gün süreceği hedefi konulmaktadır. Asliye Hukuk Davası Dilekçesi yazacaksınız; dava konularından ve mahkemenin süresinden bahsettik. Dava sonucundan bahsetmek gerekirse Asliye mahkemesi cezaları en fazla 10 yıldır.
Asliye Hukuk Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Davanızın en önemli aracı dilekçelerinizdir. Gereğinden uzun ya da kısa yazmak davanıza zarar verebilir. Dilekçenizi maddeler halinde yazmalısınız; deliller ve ekler kısmını bir liste halinde, sıra numarası ile dilekçeye koymalısınız.
Asliye Hukuk Davası Dilekçesi yazarken davayı açacağınız mahkemenin adı, Ad – soyad – T.C. kimlik no, açık adres, dava konusu, dava sonucu elde etmek istediğiniz sonuç, dilekçede olmasına dikkat etmelisiniz.
Dilekçenizde davanıza ilgili olmayan konular ve kişilere yer vermeyip gereksiz ayrıntılara boğulmayın; ancak dava için önemli olan delil ve ayrıntılardan bahsetmeniz gerekmektedir.
Asliye Hukuk Davası Dilekçesi yazdıktan sonra dilekçenizi bulunduğunuz il – ilçedeki Asli Hukuk mahkemesine başvurmanız gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder