26 Nisan 2020 Pazar

Başka İldeki Mahkemeye Dava Dilekçesi Örneği

Başka ildeki mahkemeye dava dilekçesi yazacaksınız bunun bazı hukuki kuralları vardır. Yetkili mahkemeler, yaşanılan olayların vuku bulduğu şehirlerdeki mahkemelerdir; ancak bazı durumlarda bulunduğunuz şehirdeki mahkemede değil, başka bir şehir mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir. Bu yazımızda size başka şehirde bir dava açmanız için yapmanız gerekenlerden bahsedeceğiz.

Başka İldeki Mahkemeye Dava Dilekçesi Nedir?

Başka İldeki mahkemelere dava açmak Hukuk Mahkemeleri Kanunu kapsamında değerlendirilir. Olay konusunun vuku bulduğu ilde bulunamıyorsanız ve başka bir ildeki mahkemeye başvurmak istiyorsanız muhabere kanalını kullanmanız gerekmektedir. Muhabere usulü hukuki prosedürler arasında yer almaktadır ve bu kanal ile dava dilekçenizi başka şehirdeki yetkili mahkemeye gönderebilirsiniz.

Bulunduğunuz yerden başka yerdeki mahkemelere dilekçe verebileceğiniz davalar: Aile Hukuku, Ticaret Hukuku, Miras hukuku, İş hukuku, Gayrimenkul hukuku gibi konulardır. Başka ildeki mahkemeye dava dilekçesi yazıp hazırladıktan sonra, dava ile ilgili delil, tanık vb. evraklarınızı da hazırlayıp muhabere kanalıyla gönderebilmektesiniz. Bundan dolayı herhangi bir mağduriyet yaşamamaktasınız.

Eğer başka bir ilde boşanma davası açmak istiyorsanız; aile mahkemesine başvurmanız gerekmektedir. Dava başvurusu yapacağınız ilde aile mahkemesi yoksa nöbetçi Asliye Mahkemesi'ne başvurmanız gerekmektedir. 

Başka İldeki Mahkemeye Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Sizlere muhabere kanalı ile başka ildeki mahkemeye dava dilekçesi yazarak bulunduğunuz ilden başka bir ilde dava açabileceğinizden, bunun bazı kuraları olduğundan bahsettik. Dilekçenizi oluşturduktan sonra dilekçeyi vereceğiniz yer ikamet ettiğiniz bölgedeki mahkemedir. Dava talebinin bulunduğu mahkeme ise başlıkta yazacağınız yani davanın görülmesini istediğiniz ildeki yetkili mahkemenin adı olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder