26 Nisan 2020 Pazar
Dilekçe Nedir?
Dilekçe yazımı bir isteği, bir şikâyeti iletmek ya da bir konu hakkında bilgi vermek için resmi ya da özel kuruluşlara, gerçek ya da tüzel kişilere imza ile yazılan anayasal hakkımız olan başvuru yazılarıdır. Cevap almak istediğimiz konularda dilekçe yoluna başvurmamız gerekmektedir. Özellikle resmi ve kurumsal ilişkilerde sağlıklı bir iletişim yöntemidir.
Dilekçe Neden Yazılır?
Dilekçe aslında resmi mektup türlerine girmektedir. Bir konuda talebimiz varsa, şikayetlerimizi anlatmak istiyorsak, bilgi alacağınız ya da bilgi vereceğimiz konular hakkında karşımızda bir yakınımız yerine devlet, şirket, kurum gibi resmi makamlar varsa dilekçe yazmamız gerekmektedir. Dilekçe yazımı ile ihtiyacımız olan bazı bilgileri güvenilir ve değiştirilemez olarak alabilmekteyiz.
Yakınımızla kurduğumuz iletişim ile resmi makamlar ile kurduğumuz iletişim arasında fark vardır. Kesin, net, önemli ve geçerliliği olan bilgiler talep ediyorsak dilekçe yazıp dilekçenizin karşılığını da aynı yol ile almamız gerekmektedir.
Özellikle devlet makamları olan valilik, okullar, belediye, mahkeme gibi yerlerle; bilgi, şikâyet, talep konularında iletişime geçmemiz için dilekçelerden faydalanmamız gerekmektedir.
Devletin vatandaşlara sunmuş olduğu anayasal bir hak olan dilekçe yazma hakkı, demokratik toplumlarda vatandaşların haklarını korumak için oldukça önemli bir araçtır.
Haklarınızı ya da merak ettiğiniz bilgileri, bir vatandaş olarak öğrenmek için dilekçe yazmanız gerekmektedir.
Dilekçe Nasıl Yazılır?
Dilekçeler resmi evraklar statüsündedir. Dilekçe yazımı ise resmi bir dille yapılmalıdır. Dilekçeler yazılırken yazıldığı kuruma hitap ile başlamalıdır. Bu hitap cümlelerinin ilk harfleri ya da hepsi büyük harfle olmalıdır. Dilekçe konusu kısa, net, anlaşılır olmalıdır. Konuyu gereksiz yere uzatmamak, dilekçenin en önemli kuralıdır. Dilekçe yazımı yapılırken kişilerin adı, soyadı, imza ve adres bilgileri muhakkak bulunmalıdır.
Dilekçenizi el ile yazacaksınız temiz, beyaz bir kâğıda siyah mürekkep kalem kullanmanız gerekmektedir; ancak internet aracılığıyla hazır matbulardan faydalanarak dilekçelerinizi oluşturabilirsiniz.
Dilekçe bitirilirken: durumu bilgilerinize saygılarımla arz ederim, durumu bilgilerine sunar gereğinin yapılmasını arz ederim gibi saygı cümleleri kullanılmalıdır.
Kaynak: https://www.babaoglanhukuk.com/ankara-avukat/dilekce-nedir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder